Kustzeilers 24 uurs zeilrace

Een artikel geplaatst in het verenigingsblad Y-Journaal van de Zeilvereniging Het Y.

 

“Hier werd wat moois verricht”, zo citeerde Y-lid Henk Käyser musicus en cabaretier Diederick van Vleuten vrij in zijn verslag van de 24 uurs zeilrace van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers op 24-25 augustus 2018. Tevreden blikt hij terug op een onstuimige tocht.

 

Voorbereiding

Op vrijdagochtend 24 augustus rond 10 uur kom ik in Durgerdam aan boord van de APJ, een GibSea 105+ uit 19983. Er staat een dikke 6 Bft met uitschieters naar 7 Bft. Een trog zal overtrekken met veel wind, windvlagen, regen en zelfs onweer. Met Willem Reijmers, de navigator en tacticus, en Peter Croughs als gelegenheidsbemanning, zal ik voor de derde keer deelnemen aan de Kustzeilers 24 Uurs zeilrace. De voorbereidingen zijn eigenlijk dezelfde als voor een oversteek naar Engeland. Tijdens die tochten hebben we ook geregeld veel wind over ons heen gehad. Dus zeevasten wij het schip, leggen looplijnen over het dek, halen de bulletalie uit de bakskist, leggen de reddingsvesten en lifelines klaar en zetten een rif in het grootzeil, en de Genua is klaar om in te rollen. De PLB ligt voor het grijpen, want als je ’s nachts naar het voordek moet ben je verplicht deze bij je te hebben. De laatste weerberichten worden nog even doorgenomen, maar er zit weinig verandering in. Later blijkt dat het organiserend comité serieus overwogen heeft de race af te gelasten.

 

We gaan

“The vessel is now secure for sea.”Het doel is onze prestatie van vorige keer te verbeteren, in ieder geval bij de eerste helft eindigen en geen schade varen.” Met deze woorden van de schipper varen we rond 16.00 uur de box uit. We willen vooraf, voordat het echte werk gaat beginnen, nog even op elkaar inspelen. We hebben elkaar in geen twee jaar gezien. Even voelen hoe het schip bij deze wind reageert. Overstag gaan gaat nog wat stroef, maar dat gaandeweg beter worden als we weer op elkaar ingespeeld zijn. Rond 18.00 uur gaan we in Pampushaven achter een dammetje voor anker om eten klaar te maken en ons verder voor te bereiden.

 

De start

Tussen 19.45 en 20.00 uur mogen we starten en om 19.47 gaan we over de startlijn, samen met andere deelnemers. Met ruime wind zeilen we naar de verplichte Sport J. De tactiek is om de rakken zo veel mogelijk met halve tot aan de wind te varen. Dan heb je nog wat mogelijkheden als de wind draait. De voorspelling is zuid- tot noordwestelijke wind. Het water is onstuimig, zo ook de wind. Vlagerig met windschiftingen in buien, soms wel 180 graden draaiend. Van de Sport J gaan we vis de EA 2 en EA 1 naar de KG 10 waar we even na 22.30 aankomen.

Wat is wijsheid? Volgens de verwachting zal de wind westelijk zijn, maar hij is nu noordelijker. We hebben zelfs het laatste stuk hoog aan de wind moeten varen.

Op het Markermeer zijn maar weinig mogelijkheden, je moet uiteindelijk toch weer naar het noorden om bij het Naviduct te komen. Met die NW winden wordt het wel moeilijk, dus besluiten we om door de sluis te gaan.

 

Bliksem en buien

Het blijft 6-7 Bft, met verraderlijke regenbuien en windschiftingen en in de verte zien we bliksemschichten. Het grootzeil is gereefd en de Genua voor zo’n 60% weggerold. Toch tikken we nog geregeld 7,5 knoop aan, de maximale theoretische rompsnelheid. Via de Sport D, L11 en de SB 8 zeilen we terug naar de KG. Nu moeten we oppassen dat we niet uit onze mogelijkheden raken, want je mag immers elk rak maar twee keer varen.

De wind is nu West en als dat zo blijft kunnen we mooi van de EZD de SB 28 pakken. Het is een gok, want er is voorspeld dat de wind gaat krimpen. Maar het gaat goed en eenmaal bij de SB 28 aangekomen kunnen we nog even op en neer naar de ELB.

Eenmaal terug bij de SB 28 varen we snel, voordat de wind nog verder krimpt, hoog aan de wind naar de KG. We moeten zelfs een slag maken, jammer want dat kost tijd en dus mijlen. Het zij zo.

Foto: bootinbeeld.nl

Nog 8 uur

Het is nu 11.45, nog acht uur voor de finish. We raken vermoeid, van slapen is weinig terecht gekomen met dit weer. Regelmatig is het “alle hens aan dek” als de Genua verder in- of uitgerold moet worden. Willem en ik buigen ons, voor zover dat met deze wind mogelijk is, over de kaart. Volgens de Meldpost draait de wind naar NW. Veel mogelijkheden hebben we dus niet. Als de wind nog even blijft zoals hij nu is dan is de LC 1 net bezeild. Daarna met halve wind naar de KRA. Dat is in totaal ongeveer 12.5 mijl, zo’n twee en half uur varen. Bij de KRA zien we wel weer verder. Zo gezegd zo gedaan. Om 15.30 komen we bij de KRA aan.

Finish in zicht

Wat is wijsheid? Weer gaat Willem naar beneden. De wind is afgenomen tot NW 5. We hebben nog 4,5 uur tot de finish. Op en neer naar de Sport C is een uur, dan naar de verplichte WV 19. De afstand is slechts 4 mijl, maar we sullen een slag moeten maken. Reken op totaal 8 mijl, ruim 1,5 uur varen. Van de WV 19 naar de finish is het 5 mijl, dus ongeveer een uur. Het moet dus lukken om op tijd te finishen. Meer deelnemers hebben dit plan , op weg naar de WV 19 varen we in colonne en al van ver zien we waar we overstag moeten gaan.

Om 18.50 ronden we de WV 19, en masse varen we naar de finish. Om 19.45 varen we door de finish. We hebben het gehaald.

Foto: bootinbeeld.nl

Afgemeerd in de Pekelharinghaven in Medemblik gaan we eerst even eten, dan wordt het rakkenformulier ingevuld en ingeleverd. Er blijken zo’n 100 jachten niet gestart te zij n, zo’n 90 hebben opgegeven. Er was veel schade, zoals een ontmastte boot, verschillende zeilen aan gort en enkele boten platgelsagen.

 

Het eindresultaat

De wind is nu Zuid. De prijsuitreiking slaan we over want we moeten zondag weer in Durgerdam zijn. Om 10.00 uur vertrekken we en al vissermannend komen we om 08.00 uur in Durgerdam aan. We zijn bekaf. Door een kleine inschattingsfout kwakt de boot tegen de meldsteiger, zodat er toch nog pure mankracht nodig is om haar goed langszij te krijgen. Daarna leggen we haar zonder problemen in een box.

Van de 433 ingeschreven jachten zijn er 345 gestart. Slechts 212 jachten zijn gefinisht waarvan 193 reglementair. We eindigen op de 87ste plaats, hebben geen schade gevaren en voldeden ruim aan onze doelstelling.

Geen slecht resultaat voor een bemanning die elkaar twee jaar niet had gezien en daarvoor slechts twee keer samen gevaren hadden.

 

Henk Käyser, APJ, Durgerdam.

 

Sea Survival Training – 2 van 8

Na het theoretische deel gingen we met z’n allen naar het MTC, enkele minuten rijden van “De Schietbaan”.

Wij waren ingedeeld in 7 groepen van elk 10 personen.

Onze groep begon met het keren van het reddingsvlot die omgekeerd in het water ligt.

De MTC gebruikt hiervoor 12 persoonsreddingsvlotten. Deze zijn zo’n twee meter in doorsnee. Je gaat op de tube staan, pakt de lijnen die onder het vlot door lopen vast, leunt achterover en laat het vlot zo omkeren. Het vlot valt over je heen en je ligt dus in het water onder het vlot. Je trekt je aan de lijnen onder het vlot door en komt zo keurig bij de ingang van het vlot en dan is het een kwestie van erin klauteren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je moet je voet in een lus onderwater zetten en je dan opdrukken en in het vlot klimmen. Als je dat niet goed doet wil je voet elke keer door je eigen gewicht onder het vlot verdwijnen. En dan oefenen we hier op vlak water. Probeer het maar eens met wind en golven.

Op zich een heel nuttige oefening, maar onze reddingsvlotten zijn niet zo groot.

Ik heb een Plastimo 4 persoonsvlot met een totaal vloeroppervlak van ongeveer 1 1/2 vierkant meter.

Op de tube gaan staan is er niet bij en er lopen ook geen banden onder het vlot door.

Hoe je die moet keren wordt niet verteld en oefenen met je eigen vlot doe je niet zo gauw.

Dus dat wordt improviseren al het zover is, maar je hebt wel de basisvaardigheden geleerd en daarmee zal het uiteindelijk wel lukken.

Een ander pluspunt van deze training is dat je weet wat je te wachten staat en wat er kan gebeuren als je besluit je vlot overboord te zetten.

Al met al toch een nuttige oefening.

 

 

 

 

Sea Survival Training – 1 van 8

Inleiding:

Om het jaar organiseert de Commissie Uiterton van De Toerzeilers, in samenwerking met duikschool “Get Wet” en het Maritieme Trainingscentrum (MTC) op de Maasvlakte de indoor cursus “Persoonlijk overleven op zee”.

Het andere jaar wordt, als aanvulling, een praktische training vanuit de haven van Scheveningen gehouden.

Daarnaast geeft Get Wet, speciaal voor zeilers, de cursus “Offshore Personal Survival Training” (OPST). Deze cursus bevat naast het maritieme gedeelte ook nog de module “Brandbestrijding aan boord” en wordt afgesloten met een examen. Met het certificaat “Survival at sea training” kan je deelnemen aan alle internationale wedstrijden. Het certificaat wordt erkend door de Noordzee Club, het KNWV, de ISAF en de RORC.

In september 2006 nam ik deel aan de praktische training en omdat ik vanuit mijn werk in de olie- en gasindustrie de professionele sea survival cursus had gedaan kreeg ook i het “Survival at se training” certificaat. Niet dat ik aan (zee) wedstrijden wilde deelnemen, maar het is toch wel leuk om het te bezitten. Elke 4 jaar moet je wel een herhalingscursus doen om het certificaat geldig te houden.

Maar goed, omdat het al weer 10 jaar geleden was dat ik voor het laats een sea survival training had gedaan, werd het weer tijd om een opfriscursus te doen. Dus trok ik naar de Maasvlakte voor de indoor training.

Om 10 uur verzamelden wij ons in het restaurant van De Schietbaan, vlakbij het MTC.

Na het inschrijven en een kop koffie namen we plaats in “cursuszaal” waar de theorie werd gegeven.

Tijdens het theoretische gedeelte werd ons verteld wat ons zo al te wachten stond en de nodige achtergrondinformatie bij de diverse oefeningen gegeven.

In totaal zijn er 7 oefeningen:

  • Reddingsvlot keren
  • Oefening in het water – o.a. de cirkel, help houding, de slang, van boord springen
  • Onderwaterontsnapping – in ons geval vanuit een helikopter.
  • Bijboot – keren van de bijboot, MOB aan boord brengen
  • Reddingsvlot – vanuit het water aan boord gaan, MOB aan boord halen, handelingen aan boord en inrichting van het vlot
  • Klim net, redding-ladder – vanuit het water via een klimnet of een redding-ladder aan boord gaan.
  • Abseilen en helikopter-redding.

Allereerst werden er 7 groepen van 10 gemaakt. 50 Toerzeilers, een aantal leden van een duikvereniging en een aantal Belgische deelnemers.

Na de theorie werd er een uitgebreide lunch geserveerd en vervolgens vertrokken we naar het MTC.

Wordt vervolgd.