Zeileigenschappen GibSea 105 Blz 2

Gepubliceerd door Alliguen op 23 augustus 2011 

De kuip is ruim. Je kan er gemakkelijk met 6 man zonder dat je elkaar in de weg zit verblijven.

 

De grootschoot zit op een rail op het brugdek vlak voor de kajuitingang.

Het nadeel hiervan is dat de wagen op de rail normaliter precies voor de kajuitingang zit. In de praktijk zal ze aan de lage kant net naast de kajuitingang geplaatst worden zodat je gemakkelijk naar binnen kan om naar de kaartentafel te gaan.

Natuurlijk is dit, wat de trim betreft niet de meest ideale positie, maar voor een toerzeiler zeer acceptabel.

 

De genuaschoten worden naar twee zware dubbelwerkende lieren gevoerd. Deze zitten op de kuiprand vlak achter de sprayhood.

Een nadeel van de 130% Genua is dat bij overstag gaan het zeil voor het onderste want moet worden geleid. Hierdoor gaat een overstagmaneuvere niet altijd even goed en wordt er veel snelheid verloren.

 

Op zee rol ik dan ook bij het overstag gaan, vaak de Genua even een stukje in. Hierdoor loopt zij gemakkelijker over. Als je weer op koers ligt de Genua langzaam weer uitrollen en trimmen.

Het grootzeil reef je bij de mast. Doordat de grootzeilval vanuit de kuip bediend wordt heb je hier twee man voor nodig.

 

Voor solozeilers is dit vrijwel een moeilijke opgave. Het grootzeil laten zakken tot het eerste rif, dan naar voren om het zeil in te haken, weer naar achteren om het grootzeil weer door te zetten (als hij niet uit de haak is geschoten), dan weer naar voren om het achterlijk door te zetten.

 

Een één-lijns reefsysteem welke je vanuit de kuip bediend is  te prefereren.