Inleiding:
Om het jaar organiseert de Commissie Uiterton van De Toerzeilers, in samenwerking met duikschool “Get Wet” en het Maritieme Trainingscentrum (MTC) op de Maasvlakte de indoor cursus “Persoonlijk overleven op zee”.
Het andere jaar wordt, als aanvulling, een praktische training vanuit de haven van Scheveningen gehouden.
Daarnaast geeft Get Wet, speciaal voor zeilers, de cursus “Offshore Personal Survival Training” (OPST). Deze cursus bevat naast het maritieme gedeelte ook nog de module “Brandbestrijding aan boord” en wordt afgesloten met een examen. Met het certificaat “Survival at sea training” kan je deelnemen aan alle internationale wedstrijden. Het certificaat wordt erkend door de Noordzee Club, het KNWV, de ISAF en de RORC.
In september 2006 nam ik deel aan de praktische training en omdat ik vanuit mijn werk in de olie- en gasindustrie de professionele sea survival cursus had gedaan kreeg ook i het “Survival at se training” certificaat. Niet dat ik aan (zee) wedstrijden wilde deelnemen, maar het is toch wel leuk om het te bezitten. Elke 4 jaar moet je wel een herhalingscursus doen om het certificaat geldig te houden.
Maar goed, omdat het al weer 10 jaar geleden was dat ik voor het laats een sea survival training had gedaan, werd het weer tijd om een opfriscursus te doen. Dus trok ik naar de Maasvlakte voor de indoor training.
Om 10 uur verzamelden wij ons in het restaurant van De Schietbaan, vlakbij het MTC.
Na het inschrijven en een kop koffie namen we plaats in “cursuszaal” waar de theorie werd gegeven.
- Sea Survaval Training MTC – Koffie
- Sea Survival Training – MTC Maasvlakte Theorie
Tijdens het theoretische gedeelte werd ons verteld wat ons zo al te wachten stond en de nodige achtergrondinformatie bij de diverse oefeningen gegeven.
In totaal zijn er 7 oefeningen:
- Reddingsvlot keren
- Oefening in het water – o.a. de cirkel, help houding, de slang, van boord springen
- Onderwaterontsnapping – in ons geval vanuit een helikopter.
- Bijboot – keren van de bijboot, MOB aan boord brengen
- Reddingsvlot – vanuit het water aan boord gaan, MOB aan boord halen, handelingen aan boord en inrichting van het vlot
- Klim net, redding-ladder – vanuit het water via een klimnet of een redding-ladder aan boord gaan.
- Abseilen en helikopter-redding.
Allereerst werden er 7 groepen van 10 gemaakt. 50 Toerzeilers, een aantal leden van een duikvereniging en een aantal Belgische deelnemers.
Na de theorie werd er een uitgebreide lunch geserveerd en vervolgens vertrokken we naar het MTC.
Wordt vervolgd.