Zeileigenschappen Seamaster 925

 

Seamaster03

De Seamaster 925 is ontworpen als een toerzeiljacht met sportieve prestaties.

De zeiler die graag aan clubwedstrijden mee doet kan met de Seamster 925 goed uit de weg.

 

Mijn zeilervaring met de Seamaster 925 “APJ” (ex Stella uit Almere) is beperkt gebleven tot 5 seizoenen.

Hierbij heb ik naast de gebruikelijke tochten op het Marker- en IJsselmeer ook de nodige oversteken naar Engeland met haar gemaakt.

 

Op het IJsselmeer, vrijwel voor de wind bij windkracht 6 met uitschieters naar 7, met de genuea weggerold tot niet meer dan de grootte van de stormfok en met het grootzeil helemaal weggeborgen kwam ik toch nog tot snelheden van zo’n 6 knopen. In windvlagen zelfs tot een dikke zes en een halve knoop.

Deze zeilvoering is eigenlijk te weinig om haar goed tot haar recht te laten komen.

Normaal wordt tot windkracht 3 de genua 1 gevoerd. Van 3 tot zo’n 5 Beaufort de high aspect fok en boven de 6 gaan er één of twee riffen in het grootzeil en gaat de stormfok erop. Dit afhankelijk van de grootte en ervaring van de bemanning.

 

 

Standaard is zij uitgerust met een twee-blads vaste schroef. Op de motor vooruit varend luistert ze goed naar het roer. Draait vrijwel om haar as en alle maneuvres zijn gemakkelijk uit te voeren. Achteruit is echter een heel ander verhaal.

Seamaster925-Detail-voor-SB
Seamaster925-Kraan-BB

Ondanks deze “slechte” zeil-voering luisterde zij zeer goed naar het roer en was alleen varend zeer goed te bemannen. Overstag gaan was geen enkel probleem. Een kwestie van door de wind sturen. Het is nauwelijks nodig om de fok even bak te houden, hoewel dat het door de wind gaan wel versnelt. Van enige snelheidsverlies als de manoeuvre goed wordt is geen sprake.

Foto: onbekend. Overige foto’s: Henk Käyser